WK cadetzeilen in Kühlungsborn

Eindelijk gewonnen
El Delfin, de mooiste route van Rodellar

26 juli tot 5 augustus 2011

Deze zomervakantie is een drukke tijd. Van 1 tot 6 juli regatta in Nieuwpoort. Dan twee weken rotsklimmen in Rodellar. Vlug naar huis, bagage wisselen en twee weken WK cadetzeilen aan de Oostzee in Duitsland. Weekje thuis, week paardrijden en weer hard beginnen trainen voor enkele klimwedstrijden in september. Puf.

Rainier en Celine trimmen de spie

Cadet

De cadet is een kleine tweemanswedstrijdzeilboot voor kinderen van 7 tot 17 jaar. Hij wordt getuigd met een grootzeil, fok en spinnaker. De boot heeft een steekzwaard en opklapbaar roer. Hij kan tot 5 beaufort het water op. De cadetklasse is gekend in België, Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Polen, Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland, Argentinië, Uruguay, Australië en India. De jongeren die uit de cadetklasse zijn gegroeid, kunnen overstappen naar de grotere tweemansboten.

Cadetjes met spinnaker

Bäderarchitectuur

Kühlungsborn is een romantische badplaats aan de Oostzee met vele prachtige villa’s die dateren van de vorige eeuwwisseling. De overwegend witte gebouwen hebben twee tot drie verdiepingen. De voorgevel wordt gekenmerkt door balkons en erkers in hout- of ijzerwerk. De ramen hebben rondbogen of zijn vierkant en worden vaak gesteund door zuilen. Soms steekt een frivole toren met rood pannendak kleurrijk af tegen de staalblauwe lucht. Jugendstilornamenten versieren de gevels. Deze eclectische bouwstijl is kenmerkend voor de streek en wordt Bäderachitectuur genoemd.

De typische hotelletjes in Kühlungsborn

De langste kustpromenade van Duitsland

Elke ochtend fietsten we over de bijna vier kilometer lange kustpromenade vanaf de camping in West-Kühlungsborn naar de jachthaven in Ost-Kühlungsborn, waar de cadetjes op het havenplein lagen te wachten op de volgende race. Elke dag stonden twee races op het programma. Een race bestaat uit een driehoek en een lus. De start is altijd tegen de wind in. Dan volgt een rak aan halve wind. Het derde rak is ook aan halve wind. De lus gaat tegen de wind in naar de bovenboei en voor de wind uit naar de finish.

Kühlungsborn Oost en West met daartussen het stadsbos

Zonnen aan de Oostzee

We kwamen toe in een storm. ‘s Anderendaags was het droog, maar bewolkt zonder koud te zijn. ’s Nachts regende het nog wat hevig waardoor de wegen in de omgeving hier en daar overstroomden en de brandweer op vele plaatsen moest uirukken om kelders leeg te pompen. De volgende dagen bleef het droog en was het overwegend zonnig en aangenaam warm.

Strandkorben

Op het strand kun je een vrolijk blauw-wit of rood-wit verticaal gestreepte strandkorf huren om gezellig met zijn tweetjes te cocoonen. Roodbruine kiezels en zwarte stenen liggen te rammelen in de branding en worden door de golven op de smalle zandstrook gegooid. De lucht is soms blauw, grijs of witgewolkt. Een zonsondergang kleurt de lucht boven de zee in grillige laagjes oranjerood. Een koppel witte wilde zwanen dobbert op de golfjes aan de rand van het zandstrand. De smalle duinstrook is begroeid met duindoorn en stugge grassen. In West-Kühlungsborn eindigt de promenade in een strook bos en daarachter ligt de camping.

De boei ronden zorgt altijd voor veel spektakel en geroep

Stormachtige start

De eerste week trainden we om het water te leren kennen. De boten en zeilen moesten worden gemeten en dan kon de openingsceremonie beginnen. De Practice Race kon niet doorgaan omdat er te veel wind stond. De eerste wedstrijddag stond er nog steeds veel wind, maar we konden toch uitzeilen. Ik zeilde met mijn stuurman Rainier Van Ghyseghem in de World Fleet. Hoewel Rainier goed zeilt met veel wind, was onze eerste race niet goed. De tweede race zeilden we beter. We lagen ongeveer op de twintigste plaats toen we kapseisden en niet meer recht geraakten. De toon was gezet. De wind minderde, maar onze resultaten werden er niet beter door. Mijn zusje Iris en haar stuurman Hendrik Panneel zeilden mee in de Promotional Fleet. Hendrik en Iris hebben enkele goede races gezeild.

Fokkemaat Iris en schipper Hendrik rusten even uit tussen twee wedstrijden

Hersenschudding

Voor Jess Masson en Jens Sonck was de wedstrijd vlug afgelopen. Al tijdens de eerste wedstrijddag stootte Jess Masson zijn hoofd, waardoor hij met spoed naar het ziekenhuis moest. De dokter besliste dat hij een week niet mocht sporten. De jongens gingen dan mee met de motorboot en de zeilboot van Wouter De Munck. Ze hadden veel lol op het strand. Jess toonde zijn artistiek talent en maakte een mooie zandsculptuur op het strand.

Het is niet altijd zo rustig zeilen op zee

Kletterwald en pannenkoeken

Tussen West en Ost-Kühlungsborn ligt een heus bos. Mama en papa waren er met de tandem doorgefietst en hadden een kleine bonte specht opgeschrikt. Vera wandelde regelmatig van haar appartementje door het bos naar de camping en kwam oog in oog te staan met een ree en haar jong. Op weg naar de jachthaven had ik een wijzer gezien naar het Kletterwald en daar wou ik echt wel eens naartoe. Veerle stelde voor om op de layday met alle kinderen in de bomen te gaan klimmen. Er waren zeven parcours in stijgende moeilijkheidsgraad en hoogte. Ik vloog meteen met papa in het zevende parcours. Daarna deed ik het nog eens met iemand anders en een derde keer met mama. Mama vond het echt wel spannend. Het was heel hoog en veel moeilijker en langer dan de andere parcours. Peter Lakiere bakte ondertussen honderden zalige flinterdunne pannenkoeken voor de Belgische ploeg die gretig toesloeg na het uitputtende klimavontuur in het bos. We bleven nog lang en gezellig natafelen aan de lange rij tafels in het midden van onze privéweg voor de tenten en mobilhomes.

De B-vloot doet het goed

Bij de A-vloot werden Nele De Munck en Laura Spittaels eerste van de Belgen met een 20ste plaats. De B-vloot deed het beter. Jules Greeve en Victor de Ripainsel vaarden twee keer een drie en brachten het zelfs tot een tweede plaats bij de dagprijzen. In het eindklassement werden ze 6de. Bert en Jonas Cornelis werden 12de. Seppe Greeve en Cedric Boven hadden de lichte bries mee waardoor ze enkele races lange tijd op kop lagen. In het voordewinds rak werden ze echter ingehaald. Het leverde hen uiteindelijk een 14de plaats op. Joris en Jeroen Van Geneugden horen met hun 19de plaats toch nog tot de top 20.

Het leven op de camping

De meeste Belgische families hadden samen een doodlopend straatje op de camping afgehuurd ter gelegenheid van het WK. Wij stonden met onze LandRover om de hoek helemaal op het einde van de weg aan een hek waarlangs we direct naar het strand konden. We deelden onze plaats met de familie Panneel. Petra, Peter, Henning en Joke Lakiere hadden hun caravan naast ons gezet. Hier stond ook de grote BNCCA-tent. Peter Lakiere ging elke morgen met een grote bestelling kaiserbroodjes naar de bakker. De families Klumpers, Verbunt, Cornelis, Greeve, Masson en Roosen stonden allemaal op een rij. Jozef, onze trainer Cor en de meter Bruno waren ook van de partij. De andere families die in hotels en appartementjes verbleven, kwamen regelmatig op bezoek. Het was dus een gezellige boel met al die zeilvrienden bij elkaar. De grote stuurmannen hadden in het dorp een ijssalon ontdekt met meer dan vijftig smaken ijs. Elke avond vertrok wel een groep grote en kleine fietsen naar het dorp voor een hoorntje met twee bollen. We speelden met Charlotte, Hannah en Carlina op de grote speeltuin of het strand. We waren er voor een wedstrijd, maar het was vooral een mooie vakantie.

Op de camping was het altijd gezellig

Fotoboek Zeiltraining, Hyeres 2011