The Wee Cup is Mine

Jeugdklimkampioenschap 2013 promofilmpje
Numerus clausus in Belgisch klimmen

No food

Mijn eerste foutje was dat ik mijn eten vergeten was. Ik was op tijd vertrokken met Alan en toen ik aankwam in Brussel, dacht ik waar is mijn eten. Jammer, want mama had een lekkere pasta gemaakt met stukjes wortel, komkommerblokjes en hamreepjes. Dan moest ik maar overleven op ‘mijn man’. Gelukkig waren er twee: rijstwafelpak 1 en rijstwafelpak 2. Ik heb er samen met Rafflesia hard om gelachen. We speelden het spelletje serieus doen, maar dat was het moeilijkst in een lachbui. We hebben ook uitgeprobeerd of het besmettelijk was. Alan wilde nog wat gaan urbexen in Brussel en kwam in de namiddag terug. Hij had mijn pasta bij, maar ik zat al in de isolatie, dus kon ik hem pas opeten na de wedstrijd.

Rare lachdag

Ik vond het heel raar dat mijn groep dezelfde routes moest klimmen als de jongens C. Dikwijls moeten de B-meisjes zo wat dezelfde routes klimmen als de A-meisjes, maar dit keer moesten we de routes van de kleine jongens klimmen. Daardoor heb ik Anak de hele dag bijna niet gezien. Ook in de isolatie zaten we bij de kleintjes en niet bij de groten zoals gewoonlijk.

Speciale begeleiding tijdens de opwarming

Tijdens de vorige bekerwedstrijden stond Liselotte er alleen voor om iedereen klaar te stomen voor zijn klimbeurt. Het Klimax-team is een grote groep en dat is niet eenvoudig om te coördineren. Deze keer verliep de opwarming heel gesmeerd. Jurgen Lis was mee om Liselotte te helpen en hij heeft ons meesterlijk gestickt. Hopelijk gaat hij op 9 maart ook mee naar Braine-l’Alleud voor het Belgisch kampioenschap. Ik kijk er al naar uit.

Kinderpasjes in eerste selectie

De eerste selectieroute was toch wel lastig met allemaal korte pasjes. We waren met zes in onze groep en Héloïse, Maëlys en ik hebben hem getopt. Daarna heb ik weer veel gelachten en ook veel rijstwafels gegeten met Rafflesia en de rest. Rafflesia is een nieuw meisje van Klimax in de D-groep. Ze klimt nog maar pas en doet het al vrij goed. In haar groep topte iedereen de eerste selectieroute.

No hands in tweede selectie

In de tweede selectie zag ik dat Bram een rustpas had gevonden. Ik heb daar een no hands van gemaakt door met mijn rug tegen de module te leunen. Toen ik naar beneden keek, zwaaiden de Klimax-supporters en ik heb terug gezwaaid. Ik kreeg een complimentje van Tintin, de speaker, en topte de route. Twee keer top, dus sowieso finale. Héloïse topte ook en Maëlys viel eruit op de voorlaatste greep. Rafflesia had haar tweede selectie niet zo goed geklommen, maar kon nog net naar de finale. Dat was heel tof. We zaten in dezelfde isolatieruimte. Pavitra en Nils zaten ook bij ons in de isolatie en dat was heel leuk. We hebben nog veel gelachen.

No hands in de finale

Ik moest de finale als laatste klimmen. Ik zat op een stoel naast Héloïse te wachten en de toezichter zei heel de tijd: “Fais attention à la corde”. Er lag een touw op de grond en we waren ons aan het inbeelden hoe we voorbijgangers konden doen struikelen. Als laatste moeten klimmen vind ik niet zo tof. Héloïse moest terug naar de isolatie, dus ik wist dat zij het hoogst had geklommen. Toen was het mijn beurt. Ik heb het begin van de route vlug herlezen en keek nog even achteruit. Iedereen zat daar met een big smile en begon al te supporteren van in het begin. Links van mij was ook Ninon Dutrieux van de junioren begonnen en ik moest onder in de route wat opletten dat ik mijn benen niet te ver naar haar zou zwieren. Tintin kondigde aan: “À droite nous avons Celine Cuypers, aussi une très très forte grimpeuse.” Een beetje verder vond ik een knieklem, maar ik moest toch oppassen. Ik heb alleen heel voorzichtig met beide handen gepoft. Tintin maakte nog een opmerking, maar de reactie van het publiek was niet zo overweldigend als internationaal. Een no hands geeft me toch altijd een zalig gevoel. Er was ook commentaar in het Nederlands: “Celine is er al goed vandoor en heeft al meerdere Europese bekerfinales geklommen.” Op het einde liep het mis. De voorlaatste greep heb ik fout gepakt en toen viel ik. Tintin zei meteen dat de première place voor Celine Cuypers was en toen viel de spanning eraf.