Grote opkomst voor OVJK 2013

Met de Cuypersmobiel naar Aarlen
19 januari Open Vlaams en para-climbing

Open Vlaams Jeugdklimkampioenschap, zaterdag 19 januari 2013

Promotiefilmpje van Alan

Klimstage tijdens de kerst in Oostenrijk

Na een korte rustperiode tijdens de examenperiode, ben ik er in de kerstvakantie samen met Héloïse Doumount van Area weer stevig ingevlogen. We zijn in Imst gaan kamperen om te klimmen en ook wat te skiën. Op het programma stonden telkens twee klimdagen afgewisseld met een skidag. Coach papa maakte het ons niet makkelijk zodat ik er enkele 7c+en à vue topte en Héloïse in tweede poging een 7b+ voorklom terwijl we de vorige dag als zotten geskied en gesleed hadden. Ik moest ze van papa eerst demonstreren, maar hij heeft Hélo toch een andere kant laten opkijken omdat mijn bengelende benen niet het beste voorbeeld voor haar waren. Papa vond dat we klaar waren voor het OVJK.

Internationale opkomst

Zoals de voorbije jaren was de opkomst voor het OVJK 2013 enorm. Er deden in totaal 156 klimmers mee uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg: 61 meisjes en 95 jongens. Het was leuk om de meisjes en jongens van Nederland terug te zien nadat ik ze wat beter had leren kennen toen ik twee jaar geleden deelnam aan het nationaal circuit van Nederland. Tiba Vroom, een sterk meisje van mijn groep, plaatste zich tweede na de kwalificaties, maar viel in de finale onverwacht vroeg, waardoor ze jammerlijk 8ste werd.

Paraclimbing

Klimax mag nu ook met de eer gaan lopen het eerste paraclimbingkampioenschap te hebben georganiseerd. Er waren drie inschrijvingen, maar de 17-jarige Pierre Keunen van Top Rock Luik was ziek. De twee meisjes mochten kort na de middag hun eerste kwalificatieroute klimmen. Hoewel ze tot twee verschillende categorieën behoorden, was het voor beide meisjes toch een onderlinge wedstrijd. De spanning was te snijden en geen van beiden wou minder dan de top halen.

Pavitra klimt haar finale

De 14-jarige Pavitra Vandenhoven verbaasde het publiek met haar krachtprestatie. Ze trok zich aan beide armen omhoog en liet pas los als ze boven was. De finale werd meteen een persoonlijk record, want ze had nog nooit in haar leven tot helemaal in de nok van het dak geklommen. Het publiek reageerde vol bewondering met een oorverdovend applaus.

Daphne Glazema vol vertrouwen

Daphne Glazema met Canadees-Nederlandse nationaliteit, maar woonachtig in België, vernam op de valreep verheugd dat er een wedstrijd paraclimbing doorging. Ze had al heel wat boulderervaring opgedaan in Blok Hoboken, maar kwam vlug nog enkele keren extra trainen in Klimax. Hoewel ze 3 jaar jonger is dan Pavitra, was voor haar ook alleen de top goed genoeg. Ze hees zich zo goed als ze kon omhoog en wist eveneens beide kwalificatieroutes en de finale te toppen.

Hoog niveau

Dat het niveau jaar na jaar stijgt, is niet nieuw. De routes – en ook die van de allerkleinsten – waren stuk voor stuk, zelfs in de ogen van een leek, aartsmoeilijk. In de finale werd amper getopt, maar toch moesten er enkele superfinales van komen bij de meisjes D en de jongens B en A. Mijn klimvriend Yashin Ver Donck uit Balen kon niet mee naar Oostenrijk, maas was toch nog enkele keren in Klimax komen trainen. Papa gaf hem een high five nadat hij zijn eerste route had getopt. Dit was voor hem een echte opsteker. De tweede route moest hij als allerlaatste klimmen. Zijn klimkameraad Brecht zag het niet zitten om mee te doen, maar was erbij als privécoach en daar leek hij wel een natuurtalent in. Voor de tweede route, die veel moeilijker was, noteerde hij zorgvuldig waar de anderen vielen. Dit gaf Yashin toch nog voldoende moed en zelfvertrouwen om het tot een mooie 12de plaats te brengen. Ik hoop dat hij er in Arlon ook weer bij is en met zijn privé-coach.

Nog meer girl power bij Klimax: 4 keer goud

Bij de meisjes D, C, B en A waren de eerste plaatsen voor klimax. Charlène Tilborghs wist na een appeal wegens een discussie over een verkeerde kleur, een superfinale uit de brand te slepen. Wegens haar kleinere gestalte, moest ze wat langer naar oplossingen zoeken voor de moeilijke passen, maar ze bewees toch dat ze de betere was. Ite Lemière die nog een jaartje te jong is om tot de D-groep te behoren, topte kranig haar eerste route en haalde in de finale een mooie 7de plaats. Cathinka Tilborghs mag met haar gouden medaille in de C-categorie even blij zijn als haar zus. Laure-Anne Stevens toonde met haar bronzen medaille dat ze er nog steeds staat. Ikzelf ben nu tweedejaars in de B-categorie en genoot van de wedstrijd. Ik topte beide kwalificatieroutes en vond in de oranje route een no hands rustpas. Ik wisselde een binnenpretje met mama en klom dan door. In de finale kon ik de laatste greep niet houden, wat goed was voor een eerste plaats. Héloïse Doumont liep op wolkjes en bleef met haar tweede plaats maar herhalen: “Je suis très heureuse, je suis très heureuse, je suis très heureuse”. Maëlys Gillart werd met een + verschil derde. Anak Verhoeven topt jaar na jaar elke route die ze tijdens de Belgische wedstrijden klimt. Tijdens haar tweede jaar in de A-categorie is dat niet anders: weer goud voor Klimax. We zullen tot volgend jaar bij de junioren moeten wachten om daar ook de eerste plaats weg te kapen.

Klein maar vindingrijk

Bij de Klimax-jongens is Jasper Van Malderen de enige uitschieter. Met zijn 9 jaar en klein voor zijn leeftijd, zoekt hij net als Charlène creatief naar een manier om de top te bereiken. Ze bewijzen maar weer eens dat je niet groot hoeft te zijn om te winnen. Hij verdient dan ook terecht zijn gouden medaille in de D-groep. In de C-categorie haalt Klimax brons met Bram Van Deuren. Nils Lemière klimt veelbelovend de finale bij de B-jongens, maar valt op een vijfde plaats. Sam Apostel die een grote vooruitgang had geboekt, moest met lede ogen toekijken wegens een aanslepende knieblessure. Nicolas Stevens was met koorts geveld en volgde de wedstrijd thuis van onder een dekentje in de zetel. Papa Walter hield hem per sms op de hoogte. In de A-groep werkt William Frimouth zich op van een 8ste naar een 5de plaats. Manolo Debreyne miste net de finale. Bij de junioren was de hoop gevestigd op Ignace Debreyne, die beide kwalificatieroutes meesterlijk had getopt, maar in de finale niet verder geraakte dan een vierde plaats.

Klimax boven

Drie keer goud bij de meisjes en 1 keer goud, 1 keer brons en een vierde plaats bij de jongens leverde Klimax 520 punten op. Liselotte Debruyn mag trots zijn op haar team dat hiermee ook de eerste plaats in de team ranking wegkaapt. Klimax viert meteen ook negen Vlaamse kampioenen: Charlène, Cathinka, Celine, Pavitra, Anak, Jasper, Bram, Nils en William mogen zich Vlaams kampioen van 2013 noemen. Bij de junioren meisjes waren geen Vlaamse kandidaten. De titel Vlaams kampioen bij de junioren jongens ging naar Lukas Geukens van Hungaria. De paraklimmers werden met veel plezier in het team opgenomen en mochten niet ontbreken op de groepsfoto. Na de opruim, volgde een gezellige nababbel. De spaghetti van Ann en Bert is al overheerlijk, maar smaakte door de overwinningssfeer natuurlijk nog beter.