19 januari Open Vlaams en para-climbing

Grote opkomst voor OVJK 2013
EYC Endgame (Kranj, Slovenia)

Op 19 januari is er weer het traditionele Open Vlaams Jeugdklimkampioenschap in Klimax. Dit niet te missen evenement is de eerste manche van de vier selectiewedstrijden om een internationale licentie te krijgen voor 2013.

Koudwatervrees

Voor het eerst komt er een para-climbing wedstrijd bij. Ik hoop dat er veel deelnemers komen opdagen. Pavitra zal alvast meedoen, er komt ook nog een jongen uit Wallonië. Op de valreep is er nog een meisje van Blok in Hoboken ingeschreven.
Drie deelnemers is niet veel, maar toch al een klein succes. Alle begin is moeilijk. Er is ook nogal wat koudwatervrees bij de organisator. Voor de paraklimmers zijn speciale routes nodig en die zouden het parcours van de gewone routes hinderen. Ook zijn er in de opwarmruimte enkele boulders omgebouwd speciaal voor de paraklimmers. Dit verlaagt natuurlijk wel het aanbod voor de gewone klimmers, maar ik denk dat er onder de klimmers voldoende begrip hiervoor zal zijn en ze er graag enkele minieme ongemakjes willen bijnemen ten voordele van de paraklimmers. Parasporters hebben sowieso al heel weinig kans om aan wedstrijden deel te nemen.

Weinig promotie

Vooral de promotie is ondermaats gebleven. De clubs, federaties en bergsportpers hebben op hun websites niet echt uitgepakt met dit nieuw initiatief. Zelfs op de website van de organisator vind je buiten de titel op de banner geen info over het paraklimmen. Dit is erg jammer.

Geen echte wedstrijd ? Toch wel !

Bij het jeugdklimmen zijn er in totaal 10 categoriën. Met maar drie deelnemers in drie verschillende categorieën hebben ze natuurlijk geen concurrentie. Dit wil echter niet zeggen dat ze hun prijs zomaar krijgen. Ook de paraklimmers zullen het publiek en de jury moeten tonen dat ze hun medaille waard zijn. Ze krijgen enkele uitdagende routes voorgeschoteld. De aanwezigheid van het publiek zal voor hen ook voor de nodige stress en onzekerheid zorgen, misschien zelfs nog groter dan bij de anderen daar ze zich niet kunnen verstoppen in de groep. Ik ben er zeker van dat deze wedstrijd zowel voor hen als voor het publiek erg spannend zal worden.

De info specifiek voor het paraklimmen kan je hier downloaden: OpenVlaams_Para_2013_N_F

Cédric Binst