Stone Age Open Jeunes 2009

Stone Age Open Jeunes 2009
Youth Colour Climbing Festival Imst 2009

Zaterdag 24 oktober 2009, met het Open Jeunes Stone Age starten we het nieuwe jeugdcompetitie seizoen. Voor velen een belangrijke wedstrijd, omdat ze meetelt als selectiewedstrijd voor het internationale jeugdteam.

De korte afstand tot de klimzaal (Woluwe)  maakt dat we elk jaar vele klimmers hebben die willen deelnemen, en dit is dit jaar niet anders, maar liefst 26 Klimax klimmers schreven zich in om hun beste beentje voor te zetten.

Bij de D jeugd meisjes hadden we maar één deelneemster, namelijk de 8 jaar jonge Laure-Anne Stevens. Net zoals de meeste deelnemers topt ze vlotjes de eerste route, en verbaast ze tot haar grote vreugde iedereen door de tweede route bijna te toppen. Deze route was nogal zwaar voor de jonge klimmers, die vooral veel lengt problemen hadden. Deze prestatie is meer dan goed genoeg voor een tweede plaats in de ranking, en dus een eerste finaleplaats voor Klimax. Ook maar één klimax klimmer bij de jongens D, en dit is Nils Lemière. Hijtopt zoals iedereen in deze reeks vlotjes zijn eerste route, en topt samen met vier andere klimmers ook de tweede route, waardoor ook hij doorgaat naar de finale.

Bij de C jeugd doen er twee Klimax meisjes mee, namelijk Celine Cuypers en Joke Pierssens. Celine topt samen met 5 andere meisjes vlotjes de eerste route, Joke valt spijtig genoeg juist voor de top. In de tweede route klimt Celine met een greep verschil het beste, Joke valt in een moeilijke crux waar bijna al de rest van de finalisten valt. Jammer, top in de eerste route had Joke een finaleplaats bezorgd, nu valt ze er nipt af. Celine gaat als beste door naar de finale.

Bij de jongens zijn we in deze categorie met 5 klimmers goed vertegenwoordigd. Jarne Cooremans mag voor Klimax de spits afbijten. De C categorie moet de route naklimmen, maar om het veilig te houden zijn er enkele setjes gehangen. De route hangt namelijk licht over, en er is weinig plaats om te zwieren. Maar alle eerste klimmers komen in de problemen om het eerste setje uit te pikken, en ook Jarne slaagt er niet in om het uit te pikken. Ook Sam Apostel ondervindt problemen aan het eerste setje, en de jury beslist dan maar om het eerste setje weg te laten, en alle eerste klimmers een nieuwe kans te geven. Jarne raakt nu wel iets verder, maar moet met een voorlaatste plaats tevreden zijn. Ook in de tweede route heeft Jarne veel problemen, en moet uiteindelijke tevreden zijn met een voorlaatste plaats in de eindranking. Sam raakt in de tweede poging een greep verder in zijn eerste route, een pas die vele anderne ook fataal wordt. De tweede route is voor de jeugd C duidelijker makkelijker, want maar liefste 14 klimmers toppen deze route. Zo lijkt het ook voor Sam top te worden, tot hij zich halverwege de route vergist van kleur, en dus moet opgeven. Spijtig, het levert hem een 15de plaats op. Maar hij kan zich troosten met het feit dat zelfs bij het toppen van de route hij geen finaleplaats meer had kunnen bemachtigen. Manolo Debreyne topt beide routes vlotjes, waardoor hij zich vlotjes plaatst voor de finale, samen met Nicolas Stevens. Deze laatste topt zijn eerste route nipt niet, maar topt de tweede route vlotjes. Robbe Verelst eindigt in de eerste route juist onder Sam, maar topt knap zijn tweede route. Met zijn knap behaalde 12de plaats mist hij net de finales, het was duidelijk dat je in de eerste route de crux op greep 25 moest kunnen om naar de finale te kunnen gaan.

Bij de B jeugd is Klimax vertegenwoordigd door twee meisjes en drie jongens. Lien Vanreusel mag als eerste starten bij de meisjes en valt halverwege haar eerste route. Goed voor een 12ste plaats, die ze ook in haar tweede route weet te handhaven. Anak Verhoeven, die als tweede in haar categorie de Klimax kleuren mag verdedigen weet beide routes vlotjes te toppen, en gaat dan ook als enige Klimax klimmer in deze categorie door naar de finale. Bij de jongens mag Jasper Schelfhout als eerste van ons team starten, maar raakt enkel tot de uitklim van het zware dak in de start van de route. In zijn tweede route raakt hij knap tot halverwege de route, maar dit is maar voldoende om zijn twaalfde plaats te behouden.  Aan de klimsteil van Cédric Binst kan je duidelijk zien dat hij blokklimmen gewoon is. Hij trekt de krachtige passen in de start van de route ook vlotjes, om vervolgens vlotjes de route te toppen, een prestatie die slechts drie anderen hem nadoen. In zijn tweede route valt hij spijtig genoeg vlak voor het einde van de route, waardoor hij knap op een 4de plaats eindigt, en daarmee dus doorgaat naar de finale. Vervolgens is het aan Tim Goossens, die spijtig genoeg zijn tweede setje slecht inpikt, en moet opgeven, een fout die we in de toekomst moeten weten te voorkomen. Zijn tweede route gaat beter waardoor hij drie plaatsen in de eindranking wint met een uiteindelijke 13de plaats.

Bij de meisjes jeugd A haalt Joke Ceurstemont vlotjes top in haar eerste route. Lieselot Saelens haalt spijtig genoeg juist niet top, wat haar veel punten kost, gezien de meesten de eindgreep wel halen. Jolien De Cock, die haar eerste grote wedstrijd buiten Klimax klimt raakt knap voorbij halverwege de route, maar moet met een laatste plaats haar meerden erkennen in de rest van de groep. Joke klimt haar tweede route knap, maar komt anderhalve greep tekort voor de finale. Jolien doet haar uiterste best, maar raakt spijtig genoeg niet verder dan de laatste plaats, daar waar Lieselot in haar tweede route Joke knap verslaat. Hoe spijtig, met een top in de eerste route had dit voldoende geweest voor een finaleplaats.

Bij de jongens is er een eigen strijd tussen Yens Schelfhout, Bruce Beullens en Karel Peeters. Deze drie leveren mooie prestaties en houden het spannend door wisselend de betere hand te nemen in de selectieroutes. Uiteindelijk wint Yens van Bruce en Karel. Ignace Debreyne weet vlotjes zijn beide routes te toppen en Elias Van Bruyssel valt in zijn eerste route spectaculair. Door tijdgebrek geen top voor hem in de eerste route en in zijn tweede route valt hij al in het eerste gedeelte van de route. Goed voor een tiende plaats, maar geen finale voor Elias.

Bij de junioren meisjes hebben we enkel Laura Van Bruyssel voor het Klimax team. Zij doet wat ze moet doen door de eerste route te toppen en in de tweede route te stranden op een greep van de eerste. Meer dan goed genoeg om nog een Klimax klimmer in de finale te hebben. Bij de junioren jongens zijn we met vier klimmers aanwezig. Als eerste moet Yannick Lis op, die blijkbaar als enige in de hele zaal dit nog niet doorhad. Maar hij had zich niet alleen vergist in de startvolgorde, hij had ook nog de verkeerde route gelezen. Fouten die niet zouden mogen voorvallen voor klimmers met zijn ervaring, maar gelukkig raakt hij dankzij die ervaring nog wel vrij hoog. Al levert het hem maar een tiende plaats op en zal hij het verschil moeten maken in zijn tweede route. In deze tweede route kan Yannick gelukkig bewijzen wat hij waard is en eindigt hij op een vijfde plaats. Goed genoeg om door te gaan naar de finale. Voor zowel Bart Vaganée als Joren Van Den Berg zijn beide juniorenroutes wat zwaar en ondanks zeer knappe pogingen vullen ze de twee laatste plaatsen. Vooral voor Joren was het in beide routes nochtans zeer nipt, een paar grepen verder had hem al snel 3 plaatsen hoger in de ranking geplaatst. Ook voor Anthony Leduc waren de routes wat zwaar, maar hij slaagt er wel in om die paar passen verder te geraken. Echter nog niet goed genoeg om een final plaats te bemachtigen, vooral in de eerste route verloor hij teveel punten om nog aanspraak op deze finaleplaats te maken.

Maar liefst 9 Klimax klimmers staan bij de start van de finales klaar om een poging te wagen het podium te halen. Bij de jeugd D valt Laure-Anne iets over halverwege de route, na het maken van een technische fout. Maar haar poging is 7 grepen verder dan de volgende, en dus haalt ze een meer dan verdiende eerste plaats. Bij de jongens vecht Nils hard in een overhangende route, en mist hij nipt het podium met één beweging.

Bij de jeugd C klimt Céline vlotjes voorbij halverwege de route, maar door een technische fout valt ze op dezelfde plaats als Adéle Lippert. Maar door een vele betere prestatie in de selecties wint Céline in deze reeks. Bij de jongens hebben we twee finalisten. Manolo topt vlotjes zijn final route, zoals ook vier andere klimmers doen. Voor hen wordt het dus superfinale. Nicolas op zijn beurt geraakt knap tot ¾ van de route, en moet zich hiermee tevreden stellen met een 6de plaats.

Ook bij de meisjes in de B categorie hebben we een sterke deelneemster. Hoewel ze de finaleroute niet echt zag zitten en ze bijna heel de route nee aan het schudden was, geraakt ze bijna 10 grepen hoger dan de nummer 2. Je mag jezelf niet voorstellen hoever ze zou raken als ze de route wel had zien zitten. Bij de jongens mag Cédric de kleuren van klimax verdedigen. Hij strandt ongeveer halverwege de route. Niet ver genoeg voor het podium, maar wel ruim voldoende voor een vierde plaats.

Bij de jeugd A meisjes halen we spijtig genoeg geen eerste plaats, geen enkele Klimax klimster slaagt er zelfs in om hier een finaleplaats te behalen. Bij de jongens hebben we met Ignace wel een sterke klimmer in de finale, maar hij mist het podium net. Een leesfout maakt dat hij op een zware pas valt, waardoor ook hij zich met een vierde plaats tevreden moet stellen.

Bij de junioren kan Laura bij de dames de lijn doortrekken. Als we iemand in de dames finale hebben, dan hoort het ook maar zo te zijn dat ze die winnen. Met een greep verschil wint ze knap de finale en zorgt voor vier maal goud bij de klimax meisjes. Bij de jongens moet Yannick dezelfde route klimmen als de A jeugd. De leesfout die Ignace maakte doet Yannick correct, maar hij slaagt er niet in om de kleine grepen te houden, waardoor hij uiteindelijk toch nog op dezelfde plaats als Ignace eindigt. Maar dat deze passen niet simpel zijn, bewijst het feit dat de meeste klimmers hier stranden, waardoor hij toch nog een knappe vijfde plaats weet te grijpen. Een betere prestatie in de selecties had hem nog één plaatsje dichter bij het podium kunnen brengen.

Hoewel de finales afgelopen zijn, blijft het voor Klimax spannend bij de jeugd C jongens. Manolo zit hier immers met drie andere klimmers in een superfinale. Manolo vecht hard in deze superfinale, maar moet zich uiteindelijk tevreden stellen met een derde plaats, zowel Antoine en Simon toppen deze route. Het is na deze eerste wedstrijd al direct duidelijk dat het voor Manolo geen weggever zal worden om deze twee te verslagen.

We sluiten uiteindelijk de wedstrijd af met maar lieftst 4 eerste plaatsen bij de meisjes en één derde plaats bij de jongens. Voor de team ranking tellen de drie beste plaatsen bij de vrouwen, en de drie beste plaatsen bij de jongens. Bij de meisjes halen we dus het maximale aantal punten, bij de heren is dit echter iets minder. Een derde plaats en twee vierde plaatsen maken dat we bij hen wat punten moeten prijsgeven, maar toch slaagt Klimax er voor de eerste maal in om op het hoogste schavot te mogen kruipen, al is het een gedeelde eerste plaats met klimzaal Escale. Een zeer knappe prestatie die we voor een groot deel te danken hebben aan het nieuwe topteam bij de jongsten, onder leiding van Lieselotte. En voor de komende wedstrijd in Klimax kunnen we maar hopen op een eerste plaats die we niet moeten delen. Escale is bij bepaalde categorieën een zeker niet te onderschatten tegenstander, maar als onze jongens zich in Klimax weten te herpakken (wat normaal gezien geen probleem zou mogen zijn) dan halen we op de volgende twee wedstrijden zonder problemen de titel binnen.

Wordt zeker vervolgt te Klimax op 16 januari 2010 tijdens het Open Vlaams.

Filip Top, BVKB website