Belgisch klimkampioenschap voor de jeugd 2010

Celine klimt naar de 22ste plaats in Imst, Oostenrijk
L'Escale Open Jeunes 2010

4 keer goud voor Klimax-jeugd

Zaterdag 13 maart 2010 ging in Klimax de laatste van de vier selectiewedstrijden door om aan internationale klimwedstrijden te kunnen deelnemen. De beste klimmers van heel België dienden zich aan om te strijden voor de titel van Belgisch kampioen. Met 115 deelnemers was de opkomst zo groot dat Klimax letterlijk bijna uit zijn voegen barstte. Naarmate de dag vorderde, steeg de spanning om de titel van Belgisch kampioen te kunnen behalen. En spannend was het. Jurylid Wim Verhoeven bracht als enthousiaste commentator animo in de zaal. Hij moedigde alle klimmers aan, maar had ’s anderendaags geen stem meer.

Er werd gehuild en gejuicht bij het Klimax-team. Ondanks de stevige prestaties in de preselecties slaagden Laure-Anne Stevens en Celine Cuypers er niet in de verwachting in te lossen. In de categorie D meisjes blokkeerde Laure-Anne op de vierde handgreep omdat ze haar voeten niet goed had gezet. Hierdoor kon ze de volgende handgreep niet bereiken en strandde ze op de vijfde plaats. Celine had ook reden om tranen met tuiten te huilen. Als enige van de meisjes in de categorie C topte ze de eerste selectieroute. Ze slaagde er ook in de laatste greep van de tweede selectieroute nog te raken, wat zelfs de C-jongens moeite mee hadden. In de finale gleed ze jammerlijk uit op een voetgreep en viel ze al na de dertiende handgreep uit de route. Uiteindelijk was ze toch nog tevreden met een derde plaats, want ze had nog geen bronzen medaille in haar collectie. Joke Pierssens kon doorklimmen tot de zeventiende greep en deed het Klimax-team alle eer aan met de eerste gouden medaille van de dag. Marjolein Saelens werd zesde, gevolgd door Sitska Kools (7de).

Gevleugelde affiche van Peter Cuypers, Anthologie

Bij de jongens van de D-categorie topte Nils Lemière beide selectieroutes, maar in de finale moest hij tevreden zijn met een gedeelde tweede plaats. De andere Klimax-jongens waren niet sterk genoeg om de finale te halen. Wauter Vanhaute werd elfde en Bram Van Deuren zestiende. Floris Lemière was nog te jong, maar wilde liever deelnemen dan kijken. Hij eindigde zeventiende. In de C-categorie zorgde Manolo Debreyne voor de nodige spanning. Er moest een superfinale aan te pas komen die hij verdiend won. Klimax had dankzij Manolo zijn tweede gouden medaille binnen. Nicolas Stevens miste met een negende plaats net de finale, gevolgd door Robbe Verhelst (10de). Sam Apostel werd dertiende en Tino Cooman vijftiende. Er vloeiden nog wat tranen bij de kleinsten die zich af en toe van kleur vergisten.

Vreugde in de B-categorie meisjes, waar Anak Verhoeven in de selectieroutes al overtuigde. Als enige topte ze de tweede selectieroute en dat deed ze nog eens over in de finale. Hoera! Weer goud voor Klimax. Lien Vanreusel werd tiende. Bij de jongens haalde Cedric Binst na de selectieroutes de derde plaats in de tussenstand. In de finale greep hij met zijn vierde plaats net naast het podium. Jammer. Jasper Schelfhout haalde eveneens de finale en werd zevende. Wim Lemière en Robin Put rangschikten zich niet voor de finale en eindigden elfde en dertiende.

In de A-categorie meisjes klom Lieselot Saelens zich een weg naar de finale en werd mooi zevende. Joke Ceurstemont en Jolien De Cock werden elfde en twaalfde. Bij de jongens was het weer feest. Ignace Debreyne deed een sprong naar het brons, hoewel hij beide selectieroutes had getopt en daardoor in de tussenstand op een gedeelde eerste plaats stond. David Duerloo werd tiende. Yens Schelfhout werd twaalfde, gevolgd door Elias Van Bruyssel (13de), Yente Leeuwis (14de) en Bruce Beullens (15de).

Bij de junioren meisjes was het weer raak. Laura Van Bruyssel was duidelijk de sterkste. Klimax greep zijn vierde gouden medaille. Bij de jongens klom David Leduc bijna de pannen van het dak, toch goed voor zilver. Wow. Yannick Lis deed ook zijn best. Hij topte de eerste selectieroute, maar de tweede selectieroute en de finaleroute bleken te zwaar. Hij werd knap vijfde. Anthony Leduc werd achtste en Joren Van Den Bergh negende.

Dankzij deze schitterende prestaties van de Klimax-meisjes en jongens behaalde het Klimax-team zilver, op een haar na het team L’Escale van Arlon. Climb Cool, het team van Charleroi, was goed voor een derde plaats in de teamrangschikking. Onze coach Liselotte De Bruyn mocht glunderend de kussen van de notabelen in ontvangst nemen.

De volledige uitslagen staan op www.bvkb.be

Peter Cuypers, public relations BVKB