Belgisch kampioen !!!

Nieuwe poster Klimax-team
Routebouw: mijn eerste 6a

Klimax domineert BK leadklimmen voor de jeugd 2012

Dit jaar ging het Belgisch kampioenschap leadklimmen voor de jeugd door bij ons in Klimax. Het was gezellig druk in de zaal. Nadja, de mama van Nils,  had allerlei muffins gebakken, mama had twee grote brownies gemaakt en de andere twee Annen hadden voor de broodjes gezorgd: smoskes in verschillende smaken en hot dogs. De brownies waren voor de middag al op en er moesten ook al snel hot dogs worden bijgehaald. Ik vond het weer een superleuke dag.

Celine met haar zelf gehaakt pofzakje

Knalprestaties

België mag terecht trots zijn op enkele knalprestaties die tijdens deze wedstrijd werden neergezet. Niet minder dan vier klimmers slaagden er immers in alle routes te toppen. Bij de meisjes A was het vooral Anak Verhoeven die de toeschouwers met verstomming sloeg. Ze topte niet alleen beide selectieroutes, maar deed zelfs uitschijnen dat de finale een makkie was. Merlin Matheys van de C-jongens deed er nog een schepje bovenop. In zijn reeks kwam het tot een superfinale en die route topte hij ook nog eens even vliegensvlug. In de B-groep topte Nicolas Collin met gemak de drie routes. Sébastien Berthe, het showbeest van Arlon, leek wel gewichtloos op de muur. Hij vond in de finale zelfs een no-hands positie en ging daarna moeiteloos en al even verderlicht door naar de top. Het publiek had weer eens kunnen genieten van enkele prachtstaaltjes van de klimkunst.

Sebastien Berthe ‘no hands’

Spannend

Ook de spanning ontbrak niet. In de D-reeks bij de meisjes zorgde de favoriete Zara Cooreman, die de Belgische beker al naar zich toe had gehaald voor de nodige spanning. Ze kon haar favorietenrol echter niet waarmaken en moest de titel van Belgisch kampioen afgeven aan Marie Colot. De CAB gaf haar dan ook terecht de prijs van Waalse klimmer met de grootste vooruitgang van het jaar. Deze prijs ging vorig jaar naar Chloé Caulier en zij mocht hem overhandigen aan haar opvolgster. Onze eigen Charlène Tilborghs miste het podium met 1 punt verschil in de tweede kwalificatieroute. Het was haar eerste wedstrijd en ze moest er drie keer bij huilen. De eerste keer omdat ze haar eerste route had getopt, dan omdat ze in de finale zat en dan nog eens omdat ze zo blij met haar vierde plaats was. De jongste deelnemer Jasper Van Malderen maakte een foute handwissel in de finale, maar eindigde toch nog tweede.

Charlène Tilborghs

Bij de C-meisjes stond Laure-Anne Stevens na de kwalificaties nog tweede gerangschikt, maar ook zij moest de duimen leggen voor nog drie andere klimsters. Cathinka Tilborghs klom haar zelfs nog voorbij en behaalde een tweede plaats. In de groep van de C-jongens deed Nils Lemière de Klimax-harten sneller kloppen, maar zijn poging was net niet goed genoeg voor een podiumplaats.

Cathinka Tilborghs

In de B-groep van de meisjes leek het er even op dat Maëlys Gillart mij had ingehaald, maar dat maakte ik meteen goed in de tweede kwalificatieroute en ook nog eens in de finale. Mijn mama kon weer opgelucht voort met haar taak van Franse commentator. Ze was de mysterieuze Voice van dienst. Joke Pierssens had ook wat zitten knoeien in de selecties, maar ze was toch nog goed genoeg voor een finaleplaats en daar klom ze zomaar eventjes tot aan greep 29, net een beweging minder dan Maëlys. Joke mocht dus trots de bronzen medaille in ontvangst nemen. Mijn klimvriendinnetje uit Hoei, Héloïse Doumont, klom mooie selecties. Ze was in de krokusvakantie bij mij komen logeren en is mee in Klimax komen trainen, maar de overhang in de finale was haar nog te zwaar. Ze moest tevreden zijn met een zesde plaats. Bij de B-jongens klom Liam Thijs met overschot en buiten alle verwachting Antoine Matheys onderuit. Die prestatie was goed voor zilver.

Liam Thijs

Alle A-meisjes moeten steevast het onderspit delven voor Anak Verhoeven van Klimax, die vorig jaar de Europese beker heeft gewonnen. Bij de jongens is dat eveneens zo met Loïc Timmermans, die net als Anak de Europese beker van 2011 op zijn schouw heeft staan. Enkele Klimax-jongens verdedigden met verve de club. Cedric Binst bracht het tot een derde plaats en William Frimout werd nog vierde ondanks zijn klimverbod van de voorbije drie weken vanwege mindere schoolprestaties. William stal de show met een weddenschap. Hij maakte enkele danspasjes op de muur en had het roze topje van Joke aangetrokken. Het zal nu niet meer passen voor Joke nadat het rond de stoere borstkas van Willi heeft gezeten.

William hoopt met zijn roze t-shirt de meisjes van Stone Age te versieren

De junioren meisjes van Klimax haalden de finale niet, maar Ignace Debreyne maakte dat tekort ruimschoots goed bij de jongens. Hij topte magistraal de tweede selectieroute en was uiteindelijk goed voor brons.

Héloïse Doumont

Beste Team

Met twee keer goud en een keer zilver voor de meisjes en twee zilveren en een bronzen medaille bij de jongens won Klimax de teamranking met 505 punten. Escale volgt met 485 punten en Stone Age met 443 punten. Klimax won dit jaar voor de derde keer op rij de teamranking en bewijst hiermee dat de inspanningen van de club beloond worden. Het zijn nog steeds de meisjes die voor de meeste punten zorgen, maar de jongens zitten tegenwoordig al kort achter de meisjes.

Het gedisciplineerde Klimax-team probeert een groepsfoto te maken

Het moet een geluksdag zijn geweest voor Klimax. Misschien zat Charlène er voor iets tussen. Zij had voor al haar Klimax-vrienden een briefje geschreven om ons succes te wensen vandaag. Dit komt zeker in mijn plakboek terecht.

Internationale selectie

Ik heb nu, na drie eerste plaatsen, ook mijn selectie om aan internationale wedstrijden deel te nemen gekregen. Nu moet ik terug hard beginnen trainen, want de Europese wedstrijden zullen niet zo makkelijk zijn. De eerste activiteit met de nationele ploeg, jammer genoeg doen de Walen niet mee, is een training in Imst (AUT). Van 11 tot 15 april gaan we in de grote zaal daar trainen. Er is ook een dag training voorzien in Insbruck. Andy Knabl zal deze training mee begeleiden samen met Liselotte en Tijl Smitz, de nationale trainer. Helmut Knabl, de papa denk ik, ken ik van het Youth Colour Climbing Festival in Imst. De eerste wedstrijd is dan 25-27 meil in Edinghburg in Schotland. De tweede wedstrijd is in Moscow, 25-27 mei. Ik wil wel naar Rusland gaan, maar dit is een erg dure reis die we niet kunnen betalen. Daarna komen er nog een vijftal Europese wedstrijden, waarvan de laatste in november in Kranj, Sovenië. Ik kijk er al naar uit, maar ben toch ook een beetje zenuwachtig.

Een korte, maar leuke reportage op RTV

Belgische kampioenen:

Meisjes

D. Marie Colot (Escale, Arlon)
C. Christophine Hiertz (Top Rock, Liège)
B. Celine Cuypers (Klimax, Puurs)
A. Anak Verhoeven (Klimax, Puurs)
Jun. Claudine Delsaux (Gecko Tank, Liège)

Jongens

D. Elouan Polis (Entre-ciel-et-terre, Louvain-la-Neuve)
C. Merlin Matheys (Escale, Arlon)
B. Nicolas Collin (Stone Age, Woluwe)
A. Loïc Timmermans (Stone Age, Woluwe)
Jun. Sébastien Berthe (Escale, Arlon)

Maëlys Gillart – Celine – Joke Pierssens met onze Petzl koplampjes

Hier ook een link naar de gedetailleerde volledige uitslag.

BK_youth_2012_results_final

Foto’s van Alan en Hannes