10 dagen in Saint-Léger met 20-ers

Interview in wijkgazet
Geen frietjes meer?

Van 31 maart tot 9 april 2012

Liselotte is een schatje

De eerste dag van de paasvakantie was het vroeg opstaan. Zaterdagochtend moest ik om kwart na zes op de carpoolparking van Kontich zijn. Liselotte en Tijl hadden al veel bagage in hun Ka. Ik kon er amper nog bij. Op de parking van Hungaria in Leuven stond het busje klaar met de klimmers van Hungaria: Ruben 1, Julie, Silke, Lode, Samuel en Lennert. Ruben 1 was onze derde chauffeur. Behalve Julie, die twee jaar ouder is dan mij, zitten de anderen allemaal al op de unif. Ruben 2 kwam een dag later met de trein. Ik ben overgestapt in het busje. In de Ka zat alleen de chauffeur met co-chauffeur. De zon scheen nog toen we op de camping van Saint-Léger aankwamen. We deden onze lange broek uit en trokken onze short aan om de grote tent van Silke op te zetten naast de rivier. We kregen een gratis ijskast. Toen het een beetje donker werd, hebben we gekookt. Na het eten speelden we Halli Galli.

Blij dat ik mee mocht

‘s Morgens mochten we uitslapen. Klimmers komen immers niet graag vroeg uit de veren. Ik sliep met Julie in een compartiment van de grote tent. De eerste klimdag maakten we onze klimzak klaar. Iedereen moest een fles water meenemen. Rijden, veel bochten, beetje wandelen naar la Baleine, een wand in de vorm van een walvis. Ik ben begonnen met enkele opwarmertjes van 5+/6a tot 6c à vue te toppen. Ik ben ook al in een 7b begonnen, maar dat is niet gelukt, omdat ik nog een beetje schrik had. Die avond speelden we het gevaarlijke spel Halli Galli. Het effect is vergelijkbaar met Jungle Speed. Lode had er al meteen zijn vinger door gekneusd.

Ons gezellig knuffelhoekje tijdens de lange rit

Sammy en Leny

De volgende ochtend verveelde ik me een beetje en heb ik een filmpje van mijn knuffels gemaakt. Julie zei dat ik in mijn slaap had gepraat. Mijn hand lag naast haar hoofd en ik zei: “Waar is die greep, waar is die greep,… laat maar.” De tweede dag gingen we klimmen op la Face nord. Ik heb er La fuite en avant, een 7c, geprobeerd en toprope uitgewerkt. ’s Avonds hebben we Zenuwen gespeeld. Julie heeft een muur met kleren gemaakt tussen ons zodat ik aan mijn kant in mijn dromen kon blijven doorklimmen en zij zou kunnen doorslapen.

Silke en Julie aan het klimmen

De wandeling naar de rotsen

Dinsdag trokken we naar la Face sud. Ik heb er Magne ma voie, touche ton cul, een 7b, voorklimmend uitgewerkt met 3 verschillende vallen en daarna getopt in de tweede poging. Die namiddag was er een coole storm. Je kon de regen echt zien vallen.

De eettent

Nog veel opwarming nodig !

Woensdag was onze rustdag. Het regende de hele dag en het was koud. We zijn even tot aan de rivier gewandeld, maar na twee minuten stonden we terug in de tent en hebben we heel de dag spelletjes gespeeld. Er stond een ijzige wind. Die heet, oh jumba, hoe heet die wind nu weer? Liselotte heeft twintig keer moeten zeggen dat het de mistral is, maar ik vergeet het steeds.

Rustdag

Mijn knuffels als ik me een beetje verveel

Donderdag zijn we weer op la Face sud gaan klimmen. Ik heb Du 24 carats (7b) en Les mots bleus (7a) à vue getopt. L’assiette c’est plus (7c) heb ik voorklimmend uitgewerkt met 3 verschillende vallen.

Ruben kijkt nog een beetje slaperig toe hoe Lode zich uitrekt

Grote overhang, maar geen mooie routes

Vrijdag heb ik Du vent dans les coffres en bambou, een 7a, à vue getopt en L’assiette c’est plus getopt après travail.

Liselotte heeft er zin in

Zaterdag zijn we naar de sector Andalouse gegaan. Ik was moe en dit was een beetje een luie dag voor mij. Ik heb nog wat zesdegraadsroutes à vue getopt en Joe’s ballade, een 7a+ getopt met 1 val.

Jan en Jef

Tijl houdt ons aan het lijntje

FFMEUH 7c+ (foto: Wim Verhoeven)

De voorlaatste dag ontmoetten we Anak op de parking. Ik ben met Anak op FFMEUH gaan klimmen terwijl de anderen naar Andalouse gingen, omdat ik er geen projectje had. Als opwarming heb ik vlakbij FFMEUH Magne ma voie, touche ton cul (7b) getopt met setjes hangen. Anak zei dat er aan de andere kant van de rots een route is die het omgekeerde heet van Magne ma voie, touche ton cul. Die route heet Magne ton cul, pas ma voie. Op de rotsen hebben ze niet graag dat er gepoft wordt, want dan worden de grepen wit en ziet iedereen al waar de grepen zijn en dat is niet zo leuk. Het is interessanter om de grepen zelf te kunnen vinden. Ik heb er FFMEUH (7c+) eerst toprope geklommen met enkele vallen en daarna voorklimmend getopt.

Hide and seeck

Maandag hebben we ingepakt terwijl Ruben en Samuel nog gingen klimmen. Ze hadden nog een project (7c en 7b). Op de parking hebben we hen opgepikt en we hebben gezellig gepicknickt aan de rivier. Het was een lange, saaie rit naar huis. In de Ka met Liselotte heb ik wat woordpuzzeltjes gemaakt. Op de parking van Hungaria stonden de mama’s en papa’s hun twintigers op te wachten. Vlug bagage overladen en op naar Kontich. We waren rond middernacht op de carpoolparking, waar mama en papa mij ook al stonden op te wachten. Ik was heel moe, maar ze waren heel benieuwd. Na elke vraag die ze stelden vroeg ik of ik nu mocht gaan slapen, maar ik moest wakker blijven tot thuis. Veel heb ik niet kunnen wauwelen in de auto, want ik was veel te moe. Op dit verhaal moesten ze vol spanning wachten tot dinsdag. Vandaag lig ik lui in bed en kijk ik lusteloos naar Kuifje op de computer.

Silke