Twee Europese bekers voor Klimax

Demonstration at World Cup Puurs
Two “Cups” for Belgium in Norway

Receptie in Klimax op zaterdag 14 september 2013 van 16 tot 19 uur

Viering-Celine-Anak-6

Anak en Celine wonnen allebei de Europese beker leadklimmen in Stavanger, Noorwegen op 8 september 2013. Anak Verhoeven klimt in de A-groep, meisjes van 16 en 17. Celine Cuypers is een maatje jonger, zij hoort bij groep B van 14 en 15-jarigen. Er werden dit jaar maar twee bekerwedstrijden georganiseerd. De eerste ging door op 8 en 9 juni 2013 in Edinburgh, Schotland.

Omdat de vrienden altijd zeggen: “Als ze winnen, moet je een pint trakteren,” schonken papa’s Wim en Peter zaterdagnamiddag in Klimax een glaasje. Mama’s Patti en Anne bakten voor de gelegenheid een taartje. Nadja was ook zo lief een cake te bakken.

Wim installeerde de microfoon en stak van wal om de verraste aanwezigen en vele ouders van nieuwe kinderen bij de jeugd duidelijk te maken wat al die glazen daar stonden te doen. Anne gaf een speech, waarvan je in deze tekst de stukken terugvindt. Er volgde een korte toelichting over hoe het allemaal begon.

“Bij Anak zit het duidelijk in de familie. Ze is als het ware op de rotsen geboren en getogen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat ze door Wim wordt getraind. Wim en Patti zijn ook goede klimmers en al jaren als jury bij het wedstrijdklimmen betrokken.

Voor Celine is het allemaal een beetje toeval. Peter ging wel regelmatig klimmen met nonkel Robbe, maar haar talent werd pas ontdekt toen ze 9 was en op zoek naar een hobby. Drie weken later mocht ze al meedoen aan de Belgische beker in Stone Age en die wedstrijd won ze meteen. Vanaf toen is er veel veranderd en begon haar leven meer en meer rond klimmen te draaien.

Anak kaapt al vijf jaar goud weg op elke Belgische wedstrijd waaraan ze deelneemt. Internationaal won ze al ettelijke gouden medailles, Europese bekers en ze is al vele keren vice-wereldkampioen geweest. Vanaf haar 16de klimt Anak al mee bij de senioren, wat een grote stap is. Het wordt nog moeilijker en nog meer reizen.

Celine doet het nationaal ook goed met op één na alle titels van Belgisch kampioen, alle Belgische bekers en al een tweede plaats bij de senioren dit jaar. Internationaal is ze een vaste gast in de finale met een zilveren en bronzen medaille als beste prestaties.

Dit kan alleen maar dankzij de ondersteuning en de vele inspanningen van de familie, de trainers, de club en de federatie. Papa rijdt veel over en weer, mama bakt taart, broer filmt en trekt foto’s, grote zus jureert, kleine zus supportert. Wim en Patti moeten van nog verder komen en spenderen vele uren in Klimax. Patti maakt tonnen pasta en fruitsla. Anak is immers een goede eter. Liselotte stelt gedetailleerde trainingsschema’s op en maakt uitgebreide verslagen van de wedstrijden. BVKB zorgt voor trainingen en sponsort de deelname aan wedstrijden. KBF organiseert de deelname aan internationale wedstrijden. De federatie stuurt coach Tijl mee en sponsort ook een groot deel van de kosten.

Anak en Celine leven om te klimmen. Ze zijn er elke dag mee bezig. Ze trainen soms meer dan 20 uur per week. Naar school gaan zit er niet meer in. Vanaf dit jaar studeert Celine ook thuis net zoals Anak die er drie jaar geleden mee is begonnen.

Ook de komende jaren zullen ze hard blijven werken en hebben ze alle steun nodig.

We willen iedereen danken voor de ondersteuning van Anak en Celine. Op de wedstrijden gaat het er heel ernstig aan toe, de trainingen zijn loeihard, ze moeten er veel voor laten, maar krijgen ook veel in de plaats. De vriendschap tussen de klimmers maakt dit allemaal goed. Jullie sympathie en aanmoediging zijn onmisbaar. Bedankt voor alles.”

Toen werd er geklonken en gingen de taartjes rond. De meisjes kregen voor de eer nog eens de medailles om door Hendrik Peeters, geflankeerd door Stef Duymelinck als vertegenwoordigers van het eigen clubbestuur. Onze meisjes kregen van Cathinka en Charlène Tilborghs een leuk kaartje en Sam Apostel was te verlegen om bij zijn witte roos een dikke kus te geven. Anak en Celine vonden het prima zo. Voor Liselotte had Celine een speciaal taartje gemaakt. Liselotte had beloofd dat ze rijstwafels zou eten als Celine met een medaille of de beker naar huis zou komen. Ze kwam met beide naar huis, dus waren het er twee. Celine kon het niet laten bij een saaie rijstwafel. Ze had er daarom enkele opeen geplakt met chocolade, ingepakt met marsepein en versierd met suikersnoepjes. Zo ging het er toch nog met een grote glimlach in bij Liselotte. Er werden foto’s getoond van klimvakanties met de teamgenoten van Klimax, de allereerste wedstrijden en de overwinningen. Er werden vele herinneringen opgehaald aan Fontainebleau, Imst, Sadernes en Rodellar. Het was een leuke namiddag.

Anne Cuypers-Vaeck

Foto’s op Klimaxblog