Interview in wijkgazet

Stage in Imst
10 dagen in Saint-Léger met 20-ers


In de wijk Sint-Andries in Antwerpen, waar ik woon, wordt elke drie maanden een krantje uitgegeven door het buurtcomité. Het maartnummer ging over sport en gezondheid. Het paste dus dat ik een interview mocht geven voor de achterpagina. Hier wordt altijd een bewoner voorgesteld. Niet dat ik zo goed ben in interviews, dus moest papa nog wat bijschaven en foto’s bezorgen. Het is best een leuke pagina geworden. Hier kan je het interview lezen.

De Gazet van Sint-Andries is al aan zijn 19de jaargang toe. In deze krant die op 6000 exemplaren verschijnt, komen de bewoners van de Sint-Andrieswijk in Antwerpen aan het woord. De krant wordt uitgegeven door de Stuurgroep die al even lang de mondige burger vertegenwoordigt. Vroeger werd Sint-Andries of de 4de Wijk ook wel de parochie van miserie genoemd. Er woonden toen en nu nog heel wat echte Antwerpenaren. Figuren zoals de Neus en Mie Citroen waren de spreekbuizen van de gewone arbeider. Wannes van de Velde vond voor zijn liederen over het volksleven in Antwerpen veel inspiratie in de wijk.

De Gazet van Sint-Andries wordt al vanaf begin jaren 90 opgemaakt door mijn papa Peter Cuypers van Anthologie, een geëngageerd ontwerpbureau dat al 25 jaar lang in het hartje van de wijk is gevestigd. Anthologie is nauw betrokken bij het wijkleven en steunt diverse verenigingen en initiatieven die zich inzetten voor een betere leefomgeving en sociale rechtvaardigheid in de wijk. In 2012 won mijn papa nog de Gouden Neus, een prijs die gegeven wordt aan een wijkbewoner die zich inzet voor de leefbaarheid van de wijk.