IFSC Worldcup Lead Climbing Puurs 2012

Celine demonstreert selectieroute
Anak Verhoeven zilver op WK in Singapore

Klimax, 22 september 2012

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september streden 38 mannen en 30 vrouwen uit 18 landen en 4 continenten om de felbegeerde gouden medaille van de IFSC wereldbekermanche leadklimmen in Breendonk-Puurs. De halve finales in de voormiddag moesten even worden uitgesteld vanwege een buitje, maar daarna was de zon overwegend van de partij. Warm ingeduffeld, maar met roodverbrande wangen, kreeg het 2000-koppig publiek in de namiddag weer eens een spannende finale te zien.

Twee jonge Belgen in de halve finale

Twee jonge beloftevolle Belgen haalden met verve de halve finale. De 17-jarige Loïc Timmermans uit Brussel geraakte, net zoals vier andere halve finalisten, niet door het eerste technische probleem op het verticale deel onderaan de muur en moest tevreden zijn met een 24ste plaats. De 16-jarige Anak Verhoeven van de thuisclub BVKB leverde daarentegen een verbluffende prestatie. Na de twee selectieroutes bereikte ze de 9de plaats in de tussenstand. In de halve finale ging ze een heel eind omhoog, wat goed was voor een mooie 15de plaats.

Tim Goossens breekt eigen Belgisch record dynosprong

Tussen de halve finale en finale organiseerde BVKB-Klimax een recordpoging Dynospringen. Hierbij moeten klimmers op een 20° schuin overhangende wand vanop enkele klimgrepen een zijwaartse sprong maken naar een hoger geplaatste handgreep. Het is een afvalwedstrijd. Alleen wie de eindgreep met beide handen kan grijpen, mag naar de volgende ronde. De eindgreep wordt telkens enkele centimeters hoger geplaatst. Wim Verhoeven, ondertussen bij iedereen bekend als de dyno-presentator met de strooien hoed, bespeelde weer eens meesterlijk het publiek. Net zoals vorig jaar, werd het uiteindelijk een strijd tussen ons eigen clublid Tim Goossens en Jochen Adriaensens. Beiden sprongen vorig jaar 2,65 meter, maar Tim had er toen meer pogingen voor nodig dan Jochen. Met een nieuwe recordsprong van 2,70 m moest Tim de eer dit jaar niet meer delen. Bij de dames was alleen de Belgische Magali Hayen kandidaat en kon de wedstrijd dus niet doorgaan.

FINALE

Tijdens een finale leadklimmen, zit het publiek met verstomming op zijn stoel genageld en mag de rest van de wereld vergaan. De 8 beste dames en heren wisten feilloos een flink eind in het dak te klimmen. Voor de uitklim had de Tsjechische hoofdroutebouwer Jan Zbranek een spectaculaire pas uitgezet, waar de klimmers hun creativiteit moesten bovenhalen. Dit zorgde voor mooie en gevarieerde bewegingen, die het publiek naar adem deden snakken. Deze passenreeks bepaalde wie de beste klimmer was.

Dames

De Koreaanse Jain Kim voelt zich duidelijk goed in Klimax. Ze haalt er al drie jaar op rij de overwinning binnen. Ook deze keer overwon ze de sleutelpas op een meesterlijke manier en ging ze door tot aan pas 56. De 20-jarige Johanna Ernst uit Oostenrijk is al vanaf haar 16de, toen ze in Puurs goud won en in het algemeen klassement meteen met de Europese beker aan de haal ging, een geduchte klimster bij de volwassenen. Ze werd dan ook tweede met 54+, op drie grepen gevolgd door haar landgenote Magdalena Röck, die met haar 18, niet aan haar proefstuk toe is.

Heren

Bij de mannen gingen de podiumplaatsen naar de oude rotten. De Spanjaard Ramón Julian Puigblanque ging na de cruciale kronkelpas hoog in het dak, het verst en wist met 60+ bijna te toppen. De tweede plaats was voor de Zwitser Cédric Lachat. De Fransman Romain Desgranges haalde brons. Sachi Amma, de man uit Japan en de figuur van de affiche werd 4de. Ze gingen in de finale alledrie op 57+ uit de route, maar de countback van hun prestaties in de halve finale en de twee selectieroutes op vrijdag bepaalt de uiteindelijke rankschikking. De wereldkampioen Jakob Schubert uit Oostenrijk moest als laatste aantreden. Na de krachttoer van Ramón waren de verwachtingen bij het publiek hoog gespannen, maar een rode kaart voor Jakob zette een domper op de feestvreugde. Hij had zijn gsm gebruikt in de isolatiezone en dat is niet toegelaten om te vermijden dat de klimmers informatie krijgen over het wedstrijdverloop. Om het eerlijk te houden voor de deelnemers, moeten ze de route klimmen zonder enige voorkennis en mogen ze elkaar ook niet zien klimmen. Geen beurt en dus ook geen punten in deze wedstrijd voor Jakob Schubert.

Alle resultaten op www.worldcuppuurs.com en www.ifsc-climbing.org.

Volgende afspraak in Puurs op 20 en 21 september 2013!

Verslag van Anne Cuypers-Vaeck