100 euro in 17 seconden

Climbing during Lockdown
Goud op de Deep Water Solo in Antwerpen

Het begin van een traditie?

Het Max Climbing Championship herbergt drie klimdisciplines in een wedstrijd, lead, speed en boulder. De deelnemers moesten kiezen tussen van deze drie wedstrijden. Ondanks de prijzenpot van 5000 euro was de opkomst iets lager dan verwacht. Dit was een unieke gelegenheid om te verbroederen met de klimmers uit alle disciplines. Boulderen was veruit de meest populaire sport. Gent heeft dan ook al een lange bouldertraditie achter de rug. De boulderaars konden een podiumplaats veroveren door zoveel mogelijk moeilijke boulders te klimmen. Voor de lead waren er zo’n 25 selectieroutes voorzien op alle niveaus. Twee finalisten konden dan de finale route klimmen.

Celine had zich met veel enthousiasme ingeschreven voor het speedklimmen. Na zovele leadwedstrijden en het aankomend boulderseizoen was dit een mooie afwisseling. De spectaculaire en kleurrijke speedroute, een creatie van Koen Baekelandt, was dan ook de moeite waard om enkele keren, samen met Elfe, te komen trainen. In iets minder dan 17 seconden wist ze de 15 meter hoge route te toppen. Zelfs de snelste jongens hadden ruim 3 seconden meer nodig. Elfe Claes had zich samen met Celine goed voorbereid en haalde dan ook vlot de tweede plaats, gevolgd door Charlène Tilborghs. Een mooi Klimax podium dus.

De organisatoren zijn in ieder geval van plan om de wedstrijd ook volgend jaar te laten doorgaan. Een mooi initiatief.

© Gedeon-Bauer

Speedklimmen ondergewaardeerd in Vlaanderen

Het speedklimmen is op de komende Olympische Spelen een van de drie disciplines die daar gecombineerd aan bod zal komen. In Vlaanderen is er nauwelijks interesse bij de klimmers, de organisatoren en de federatie. Door de lage opkomst voor het speedklimmen hadden de organisatoren maar 100 euro in plaats van 500 euro over voor de eerste prijs. Een beetjes jammer voor Celine en Elfe die hiervoor hard getraind hadden.

Het is dus hoog tijd om klimmers enthousiast te maken voor het speeedklimmen. Wie nu speedklimmen wil trainen moet naar Nederlands Limburg rijden, waar IVY Climbing een volledige route heeft geïnstalleerd. In Vlaanderen duurt alles een beetje langer, waardoor we regelmatig de boot missen. Waar blijft de ambitie om tegen de Spelen in 2020 (Tokyo) of 2024 (Parijs) toch ook enkele Vlaamse klimmers voor te bereiden op de selecties hiervoor. Ook al is de kans klein dat we als bergloos landje een ticket kunnen krijgen, toch valt er wel wat eer te halen tijdens de selectiewedstrijden.

Celine haalt al 17 seconden tijdens de training: